Veelgestelde vragen

Ben je op zoek naar antwoorden over hoofdpijn? Op deze pagina kan je alvast enkele antwoorden vinden.
Als je last hebt van hoofdpijn praat er dan zeker ook over met je arts.

Zorg er altijd voor dat je je aan de instructies houdt die je bij de medicatie gekregen hebt. Je mag namelijk niet te vaak medicatie gebruiken aangezien je ook van de medicatie hoofdpijn kan krijgen. Dit noemen ze medicatie-overgebruikshoofdpijn. Neem gemiddeld niet meer dan 2 dagen per week medicatie in tegen hoofdpijn om dit te voorkomen.

Er zijn verschillende patiëntenorganisaties beschikbaar voor mensen met hoofdpijn. Via deze organisaties kan je in contact gebracht worden met lotgenoten.

Hoofd-stuk OUCH Belgium

Iedereen reageert verschillend op medicatie, bij de ene persoon kan het helpen om de hoofdpijn onder controle te houden en bij de andere niet. Daarom raden we je aan om steeds contact op te nemen met je huisarts of specialist indien je denkt dat de medicatie niet werkt. Je arts zal samen met jou de verschillende behandelingsopties overlopen.

Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol in het uitlokken van spanningshoofdpijn.

Ja, elk kind kan spanningshoofdpijn krijgen. Wel is het zo dat spanningshoofdpijn bij oudere kinderen vaker voorkomt, pubers hebben er meer last van dan jonge kinderen. Zoals bij volwassenen kunnen verschillende factoren spanningshoofdpijn uitlokken. Deze uitlokkende factoren zijn onder andere vermoeidheid, een verkeerde houding en emotionele spanning.

We verwijzen je graag door naar de website www.clinicaltrials.gov

Hier staan alle klinische studies opgelijst. Om te weten welke studies er lopende zijn in België geef je in de zoekfunctie volgende informatie in:

  • Status: "Recruiting"
  • Condition: Steeds de engelstalige term gebruiken zoals bijvoorbeeld "Migraine" of "cluster headache" 
  • Country: "Belgium"

Klik nadien op "Search" zodat je een lijst krijgt van alle lopende studies. Klik op de titel van de studie om meer te weten te komen over de studie en om na te gaan welke ziekenhuizen/artsen in België deelnemen.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. 

Belangrijke factoren zijn:

  • Emotionele spanning zoals stress en angstgevoelens
  • Fysieke spanning in de spieren van de hoofdhuid en nek. Dit kan worden veroorzaakt door een slechte houding of door verkeerd tillen van zware voorwerpen.
  • Vermoeidheid

De typische symptomen van spanningshoofdpijn zijn:

  • Drukkende of knellende hoofdpijn rondom de schedel.
  • De doffe zeurende pijn is doorgaans licht tot matig en doet zich voor aan beide zijden van het hoofd.
  • Ook de hoofd-, nek- en schouderspieren kunnen stijf en gevoelig zijn.
  • Duur: zeer variabel, tussen een half uur tot één week
  • De hoofdpijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning en er is geen sprake van misselijkheid of overgeven.

Medicatie

Acute behandeling bestaat uit pijnstillers zoals acetylsalicylzuur ('Aspirine'), ibuprofen of paracetamol. Bij een overmatig gebruik van pijnstillers kan echter medicatie-overgebruikshoofdpijn ontstaan. Daarom mag men gemiddeld niet meer dan twee dagen per week medicatie tegen hoofdpijn innemen.

Preventieve of profylactische behandeling, vaak onder de vorm van een anti-depressivum. Anti-depressiva zijn in deze context bedoeld om patiënten minder gevoelig te maken voor hoofdpijn en zo hetzij te voorkomen dat de hoofdpijn zelfs maar begint hetzij de aanvallen van hoofdpijn minder hevig te maken.

Andere opties

Fysiotherapie voor hoofd en nek, regelmatige lichaamsbeweging, psychologische begeleiding, ontspanningstherapie of alternatieve therapieën zoals acupunctuur.

Contacteer je huisarts of specialist

Deze website is niet bedoeld om advies te verlenen of een diagnose te stellen. Deze website is enkel bedoeld om informatie te verstrekken. Heb je last van hoofdpijn? Praat er over met je arts.

Consultatie voorbereiden
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×