Aanvalsbehandeling of acute behandeling
Om een aanval te behandelen raadt men aan om paracetamol of een ontstekingsremmer (NSAID) te nemen. Deze medicatie wordt het best ingenomen in het begin van de aanval. Indien je de neiging hebt om te braken kan dit eventueel gecombineerd worden met een antibraakmiddel (anti-emeticum).
Bij ernstige migraineaanvallen, waarbij bovenvermelde medicatie onvoldoende verlichting biedt, kan de arts specifieke migrainemedicatie (triptanen) voorschrijven. Deze geneesmiddelen zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift en zijn zowel in orale vorm (tablet) als onderhuidse injecties beschikbaar. Omwille van het risico op medicatie-overgebruik mag je pijnstilling gemiddeld niet meer dan 8 dagen per maand innemen.
Preventieve behandeling
Als de migraine niet onder controle kan worden gehouden met een aanvalsbehandeling, dan is het een optie om over te stappen naar een preventieve behandeling. Preventieve medicatie moet je iedere dag innemen. Deze medicatie kan zowel tot een vermindering van de frequentie van aanvallen leiden als tot een vermindering van de hevigheid van een aanval van migraine. Globaal kan men verwachten dat de klachten na het opstarten van een onderhoudsbehandeling met de helft verminderen. De beschikbare preventieve medicatie in België zijn ondermeer bèta-blokkers, anti-epileptica, anti-depressiva, calciumkanaalblokkers en sartaan.
De meeste van deze medicijnen werd in eerste instantie voor andere aandoeningen ontwikkeld (zoals hoge bloeddruk, epilepsie, depressie...), maar werkt dus ook voor de behandeling van migraine.
Een preventieve behandeling moet minstens een drietal maanden volgehouden worden om te zien of ze effect heeft.
Botuline toxine
Botuline toxine is een behandelingsoptie wanneer de klassieke preventieve medicatie onvoldoende werkt bij mensen doch dit enkel bij chronische migraine. De injecties worden onderhuids ter hoogte van het voorhoofd, beide slapen, het achterhoofd en de nek & schouders gegeven. Hoewel het werkingsmechanisme van Onabotulinetoxine A voor symptoomverlichting bij chronische migraine nog niet volledig vastgesteld is blokkeert het wellicht het vrijkomen van neurotransmitters die in verband worden gebracht met het ontstaan van pijn. Sinds maart 2019 is Onabotulinetoxine A in België terugbetaald voor chronische migraine, enkel indien overige behandelingen reeds faalden. De injecties worden in dat geval 3-maandelijks gegeven over een proefperiode van 6 maand waarna deze injecties kunnen verdergezet worden bij een goede respons.
CGRP-remmers
Wanneer zowel de behandeling met aanvalsmedicatie als preventieve medicatie onvoldoende helpen, kan de arts een andere groep geneesmiddelen voorschrijven: CGRP-remmers.
Let op: deze medicatie is momenteel nog niet terugbetaald in België